De senaste veckorna har Mjödhamnen stått på Mariebergsområdet i Kristinehamn för att tillverka mjöd som ska vara utjästa lagom till Honungsfestivalen i helgen (21-22 September). Det är flera olika biodlare inblandade i de tre mjöderna.

I och med Medeltidsveckan är det ofrånkomligt att många förknippar Gotland med Mjöd, och hembrygda mjöd har sedan länge cirkulerat på ön under just denna vecka. Men det var först förra året när Mjödhamnen besökte Åsa Persson i Väte som mjöd producerats på ön i större skala. Det handlar om tre rena mjöd, enbart på nyslungad honung från Väte och Mästerby.

Bergslagen är basen i Mjödhamnens verksamhet. Här lagrar vi alla mjöd som vi tillverkar runt om i landet, men vi har givetvis gjort mjöd även här. Honungen är väldigt speciell med högt inslag av bärblom och gullris. "Skogens Gyllene Ris" är 100% torrt, "Björkens Tårar" också det torrt, men honungen blandad med björksav istället för vatten. "Gräsbyttan" ett lite sötare mjöd kryddat med älggräs.

Uppsala är en av landets äldsta knutpunkter och associationerna till mjöd är många. I Gamla Uppsala har sedan länge mjöd av varierande kvalité serverats, men nu finns, på Systembolaget i Uppsala, tre nya sorter av Göran Sundströms honung från Vänge. Det första lanserades i April lagom till Valborg, och de andra två nu i juni, vilka även kommer att exporteras till USA.

Mats Larsson i Flöghult utanför Krokstrand är en av få biodlare i Sverige som medvetet satsar på att odla sorthonung, vilket är väldigt uppskattat av en mjödmakare. "Bark och Blad", "Blomma och Blad" är söta mjöd gjorda på ljus bladhonung och kryddade med exotiska kryddor från Marocko. "Tatt av Vinden" också på bladhonung, men är torrt, friskt och extremt syrligt för att vara mjöd .

Underkategorier