Mjödbloggen

Resultat från Mazer Cup

Resultaten från den kommersiella delen av Mazer Cup har annonserats.

Honeymoon Nectar fick guldmedalj igen i kategorin traditionella söta mjöd. En positiv överrasking var att Korzenny lyckades knipa en silvermedalj i kategorin traditionella halvsöta mjöd. Ett annant mjöd som fick medalj i den kategorin var Moonlight Magic, som kommer att bli beställningsbart på Systembolaget i början av Maj.

Bedömning av torra melomel

Fortsätt läsa
3771 Hits
0 Kommentarer

Månadens Mjöd

Jag glömde att utnämna månadens mjöd förra månaden, så jag tänkte försöka göra det i tid den här månaden.
När snötäcket äntligen försvunnit och det verkar som att våren äntligen har gjort sig påmind, så passar det med en uppfriskande våg.
Kanske passar något smultrondoftande, krämigt och mousserande en sådan tid?
Jag hittade nyligen ett ganska detaljerat blogginlägg som handlade om en dryckesprovning med just Heidrun, California Orange Blossom, vilken i och för sig var gjord på hösten. Men jag tycker det är mer av en vårdryck, speciellt som man i vårt grannland Finland har till tradition att dricka mjöd med citrusinslag i slutet av April.

Heidrun, California Orange Blossom

Så Heidrun, California Orange Blossom får bli månadens mjöd.

Fortsätt läsa
3925 Hits
0 Kommentarer

En Rapport från Etiopien

Tomas Lundevi, som bor strax utanför Karlstad och har ett intresse i biodling och mjöd var nyligen på en resa till Etipoien. Jag träffade honom på centralstationen när han återvände, och han delade med sig av sina erfarenheter från landet, samt med lite Tej (Etiopiskt mjöd) som han tagit med sig tillbaka därifrån.

På min resa besökte jag tejbeits; speciella pubar där man serverar tej. I Arba Minch i södra Etiopien fann jag en gammaldags tejbeit där man enbart serverade tej. Där serverades den i små dryckeskärl som kallades berele. De ser ut som glaskolvar som man använder på en kemilektion, men jag fick en förklaring till deras märkliga utseende. De symboliserar ett slottstorn för att anspela på att det är en kunglig dryck. Förr i tiden var det bara de högst uppsatta som hade råd att dricka tej.

I Addis Ababa var jag på några tejbeits men där var de kombinerade med caféer eller restauranger, dock med gammaldags etiopisk stil, och även där serverades tej i bereles.

Under min resa lärde jag mig lite grann om binäringen och tejtillverkningen i Etiopien. Etiopien har uppskattningsvis närmare 10 miljoner bisamhällen, vilket är bland de största bestånden i världen. De flesta är av gammaldags afrikansk typ, d.v.s en liten lerkruka som man hänger upp i träden där bina själva bygger vaxkakor. Av detta blir det endast små mängder (cirka 3 kilo) honung. Även moderna lådor med ramar i, existerar, men i begränsad omfattning. Sammanlagt producerar Etiopien cirka 26 000 ton honung. Sverige i jämförelse har ungefär 100 000 kupor och producerar knappt 3 000 ton honung, alltså betydligt mer honung per kupa, men vi har endast moderna ramkupor i Sverige. Av de 26 000 ton honung som produceras går ungefär två tredjedelar åt för tillverkning av tej, den övriga tredjedelen säljs som vanlig honung i landet. Hur många liter tej det blir vet jag inte, jag vet inte riktigt hur mycket alkohol det är i den tej jag drack, jag uppskattar alkoholhalten till 5-7%. En annan variant som kallades honungsvin var 12,5%. Den gick att köpa i mataffärer liksom en butejerad variant av den lite svagare tejen. Annars såg de sorter man fick på tejbeits ut att vara hemgjorda. Flaskan hade ingen kapsyl eller kork, utan en sammanpressad trasa i öppningen.

På en tradionell etiopisk resturang kan man beställa en stor flaska tej (75cl) som måltidsdryck, och det visar att det verkligen är en levande tradition fortfarande. Annars är Addis Ababa som vilken storstad som helst med pizzerior, indiska resturanger och sushibarer, men vid sidan av dessa finns moderna men traditionella etiopiska resturanger, och det tycker jag är roligt.

Nu ska man komma ihåg att Etiopien har 85 miljoner invånare, varav majoriteten är mycket fattig och förmodligen aldrig dricker tej, men jag hoppas och tror att Afrika kommer att utvecklas på samma sätt som Asien har gjort, och blir det en större medelklass så kanske tej kommer att efterfrågas ännu mer i framtiden. Och jag tror också att om de kunde höja kvalitén kunde det även bli en exportprodukt.

 

-Tomas Lundevi

Skåla i Tej!

Den flaska Tej som jag fick av Tomas såg lite ut som apelsinjuice, och smakade syrligt och bittert. Av det jag kunnat utläsa så jäser man Tej normalt sett i öppna jäskärl och använder sig av en form av bark som jäsagent. Man torrjäser troligtvis och buteljerar i bereles utan större försök att filtrera bort jästen, eller att på annat sätt efterbehandla.

Här är en länk till en sida med väldigt mycket information om Tej.

Fortsätt läsa
4582 Hits
0 Kommentarer

Att bedöma mjöd

Under gårdagen så bedömdes samtliga av de kommersiella mjöden. En intressant upplevelse. Då resultaten ännu inte annonserats, så tänkte jag inte berätta så mycket om individuella upplevelser, utan istället ge lite inblick i hur bedömningen går till.

Totalt sett finns det en domarkår på ungefär 30 personer och ett tiotal personer som har hand om organisationen kring bedömningen och ser till att rätt mjöd kommer till rätt plats. Varje mjöd ska bedömas av minst tre domare för ett rättvist resuktat.

Domarna blir därför uppdelade i grupper av tre och får en uppsättning mjöd tillhörande en viss mjödkategori tilldelade till sig. Normalt handlar det om mellan 4 och 10 mjöd.

Man bedömer sedan dessa mjöd efter utseende (10%), doft (20%), smak (40%), mgonad (10%) och övergripande intryck (20%), på en skala från 1-100. Där mjöd som är drickesvärda ska ligga över 70 poäng. Man skriver ner sina intryck av varje delbedömning, samt förslag till förbättring. Dessa intryck får skaparen tillgång till vid senare tillfälle.

Vanligtvis är det tre av mjöden från varje omgång som går vidare till nästa omgång.

Bedömning av finalomgångarna går till lite annorlunda. Där smakar domarna istället igenom mjöden om och om igen, samtidigt som de diskuterar sig fram till vilka av dem de tycker är de bästa.

Fortsätt läsa
3547 Hits
0 Kommentarer

En intensiv dag av mjöd

Gårdagen bjöd på en uppsjö av mjödupplevelser, och det lär bli än värre idag.

Provningarna började inte förrän halv-fem, så jag började dagen med ett besök på Boulders egna mjöderi. Red Stone Meadery, vilket också är ett av de större i USA. Besöket bjöd på en hel del överraskningar som jag inte kände till sedan tidigare. Bland annat har Redstone en serie mjöd av det lättare slaget (8% vol), som är svagt kolsyresatta, vilka de valt att kalla nektar. De flesta av dem var mycket trevliga, speciellt de två som var smaksatta med aprikos och humle.

En annan intressant sak var att Redstone inte stabiliserar sina mjöd med sulfiter utan bara med sorbat (normalt görs detta med en kombination av de båda) samt att de använder sig av den ”varma” metoden och hettar upp honungsmusten före jäsning. Anledningen till att det här är intressant är att det ganska starkt går emot samtida reckomendationer, men jag märkte inga som helst ”fel” som normalt associeras med de metoderna. Mjöden var överlag av väldigt hög standard.

När provningarna i Mazer Cup senare under dagen satte igång fick jag i upgift att prova hemtillverkade frukt och bärmjöd tillsammans med Pete Bakulic, en amerikan med kroatisk bakgrund, som troligtvis är en av världens största (på mer än ett sätt) mjödprofiler. En mjödkategori som denna bjuder naturligtvis på många säregna och underliga mjöd, och vi började med ett antal jordgubbs och blåbärsmjöd som inte alls var som jordgubbs och blåbärsmjöd brukar vara. Men det allra intressantaste var ett mjöd som var gjort på en blandning av honung, fläderbär och svartvinbär, men som såg ut luktade och smakade precis som ett oerhört välsmakande rött vin (om någon enbart givit mig ett glas av det och bett mig smaka, så hade det varit fullständigt omöjligt att inte gissa att det var ett rött vin).

Några andra höjdpunkter var ett tioårigt mjöd med kaktusfrukter och ett pluot (ett slags plommon) mjöd, som var näst intill perfekt.

Fortsätt läsa
3724 Hits
0 Kommentarer

Hinderfylld resa till Mazer Cup

Den internationella mjöd tävlingen Mazer cup äger rum den 26e-27e Mars i Boulder, Colorado. Jag har tagit mig dit och är nu på plats, även om resan inte gick helt smärtfritt.

Snöstorm i Colorado orsakade att vi inte fick någon Gate på flera timmar, och landtrafiken utanför Denver var så gott som utslagen under natten. Alla flyg till andra orter var naturligtvis också inställda, så det hela slutade med att vi var en hel folkmassa som blev tvugna att övernatta på flygplatsen. Lyckligt nog delades det i alla fall ut liggunderlag och filtar till alla. Totalt sett tog det ungefär 33 timmar från det att jag begav mig från Stockholm till det att jag anlände till hotellet i Boulder. Till råga på allt så krossades två av de sju flaskor mjöd (en buteljerad ”Sjätte Tunnans mjöd” samt en Tej från Awash Winery i Etiopien). Väldigt synd, speciellt på Tejen, som jag inte ens hunnit smaka på.

Men eftersom det mesta som kan gå fel redan har hänt, känns det ändå positivt inför tävlingen, och jag återkommer självklart med fler rapporter angående den.

Fortsätt läsa
2989 Hits
0 Kommentarer

Sundsvall Öl & Whisky mässa

26-27 Mars, kommer den första Öl & whisky-mässan i Sundsvall att hållas. Även mjöd kommer att finnas på plats i begränsad omfattning genom en samlingsmonter som drivs av Bishops Arms i Sundsvall. Korzenny, Sky River Semi-sweet Mead, Honeymoon Nectar, Heidrun Sage Blossom, Heidrun Avocado Blossom, Heidrun Alfalfa Blossom, och Staropolski är de mjöd som man kommer att kunna smaka där.

Fortsätt läsa
3265 Hits
0 Kommentarer

Februari

På söndag är det Alla Hjärtans Dag, kanske en dag då det passar sig att ge bort en falska av kärlekens dryck i gåva till någon man tycker om?

Ett mjöd som känns väldigt passande för just detta syfte är Honeymoon Nectar, med tanke på namnet. Honeymoon Nectar är dessutom det mjöd, som många (av de som provat hela Mjödhamnens sortiment) anser vara det allra bästa mjödet. Det är sött, gott och förunderligt. Väldigt svårt att placera exakt hur det smakar. Det känns nästan som att det smakar på helt olika sätt för olika människor i olika situationer. Lite som kärleken kanske? Hur som helst, så utnämner jag det härmed till månadens mjöd.

En annan sak som bör sägas om denna månad är att det Luxemburgska rieslingvinet, Wintrange Felsberg Riesling Grand Premier Cru har lanserats på Systembolaget. Mjödhamnens första vin, så passa på att köpa en flaska vid nästa systembolagsbesök. Enligt recensenter ska den här månadens vinlanseringar på Systembolaget ha bjudit på väldigt mycket bra, så det kan vara värt ett besök.

Fortsätt läsa
3579 Hits
0 Kommentarer

Nu går det att beställa igen

Nu går det att beställa igen! Och som tidigare nämnt, behöver man inte längre beställa en hel låda av de dyrare mjöden för att få ett bra pris. En flaska räcker gott och väl. Här ser ni de priser som kommer att gälla under det nya systemet.

Jag har även uppdaterat hemsidan lite grann. Jag har raderat informationen angående mjödkit, eftersom beställning av dessa skulle bli irrelevant, nu när man flaskvis kan välja och vraka själv till överkomliga priser. Dessutom har jag inluderat länkar till Systembolagets e-beställningssystem, under de sidor som har information om de olika mjöderna. Så ni som bor i Uppsala, eller Malmö, kan använda er av dessa länkar ifall ni vill beställa något mjöd. Förhoppningsvis kommer detta snart även att gälla alla i hela landet.

Jag har inte utnämnt månadens mjöd den här månaden, men jag tänkte att jag skulle göra det nu, och väljer att utnämna Korzenny, version varm. Det har varit väldigt kallt Januariväder, så varför inte en kopp med varm Korzenny?

Fortsätt läsa
2957 Hits
0 Kommentarer

Fördröjning

Det kommer att bli en fördröjning i distributionsbytet, vilket tyvärr kommer att få konsekvensen att det inte kommer att gå att beställa något ur huvud taget mellan 2010-01-01 och 2010-01-13.

Fortsätt läsa
3160 Hits
0 Kommentarer

Jul och Det Nya Året 2010

Snön har äntligen kommit, och Julen börjar närma sig. Det är tyvärr slut i lagret på Apis, Jadwiga, Cranberry Mead, men andra mjöd som fungerar bra till jul finns det gott om. Korzenny kan värmas istället för glögg, och söta mjöd som Piastowski, Staropolski och Honeymoon Nectar, passar också fint i julvärmen. Jultomten (Jolner, eller Oden om man så vill) samtycker garanterat.
Men vad gäller utnämnandet av månadens mjöd så hade jag tänkt att koncentrera mig på nyår. Heidrun, California Sage Blossom årgång 2003, är ett annat mjöd som är slut, men den nyare årgången (2007) finns det fortfarande gott om, och det är också det mjöd som passar allra bäst att smälla in det nya året med, i alla fall om man man vill ha så mycket bubbel som möjligt, eftersom det är det som är kraftigast mousserande av Heidrun’s mjöd. De allra flesta som provar sig igenom Heidrun’s mjöd håller det också som sin favoritsort.
Vad gäller det nya året, så ser det ut som ett väldigt ljust år vad gäller mjöd. Mjödhamnen kommer att byta lager, vilket kommer göra det betydligt lättare att beställa mjöd. Man kommer inte längre att tvingas beställa en hel låda för att få ett rimligt pris. Den här broschyren visar beställningsmöjigheterna efter 1 Januari 2010. Dessutom kommer Systembolagets e-beställningssystem troligtvis att utöka sig så att det täcker hela landet någon gång under året. Då kommer det inte ens längre bli besvärligt att beställa. Samt kommer mjöd troligtvis att bli en egen kategori i Systembolagets kataloger, och ett mjöd kommer att säljas i butiker över hela landet under hela sommaren.
Det finns mer som ser ljust ut, men man kan inte skriva om allt samtidigt. Som en julhälsning kommer här en bild som togs under Det Goda Köket Mässan, av min partner in Kaffe, Oriel (vill även passa på att tacka honom för mycket trevlig choklad). Det Goda Köket

Fortsätt läsa
3414 Hits
0 Kommentarer

Mjödhamnen vinner offert på Luxemburgskt vin

Det här har egentligen ingenting ur huvud taget med mjöd att göra, men i Februari nästa år så ger sig Mjödhamnen lite smått in i vinbranschen. Det handlar om ett Luxemburgskt Riesling, som kommer att kosta 83 SEK i butik från och med första Februari. Vinet är producerat av Schumacher-Knepper och har vunnit massor med priser i vintävlingar. För 83 SEK så är det ett fynd. Det är dock en begränsad mängd på endast 3000 flaskor, som kommer att säljas i butik. Vinet kommer dock efter att det tagit slut att kunna beställas i beställningssortimentet, för ett högre pris. Samt kommer ett annat vin från samma producent att gå att beställa. Det andra vinet är lite sötare, och är tillverkat på en druva som heter Auxrrois, vilken endast odlas i Luxemburg och Alsace.
Det är möjligt att det i framtiden kommer bli fler viner i Mjödhamnens portfölj. Systembolaget gör konstant offertförfrågningar på vin från olika delar av världen, och då de efterfrågar en region som man är bekant med, är det bortslösat att inte försöka vinna offerten.
RieslingAuxrrois

Fortsätt läsa
3332 Hits
0 Kommentarer

Månadens mjöd

Då var det slut på matmässan, men jag tänkte stanna kvar lite vid det här med mjöd och mat i mitt val av månadens mjöd. Heidrun, Nevada Alfalfa Blossom årgång 2003 är det sötaste, och svgast mousserande mjödet från Heidrun Meadery, och att dricka det utan någonting till kan ibland kännas lite kväljande på grund av den stora sötman kombinerat med den lite fränare smaken, men som komplement till mat är det faktist ett av de absolut bästa mjöden, och priset är dessutom väldigt överkomligt.
Heidrun, Nevada Alfalfa Blossom årgång 2003, passar kanske allra bäst till sallad, sparris, och andra grönsaker, men fungerar till nästan vad som helst som inte är sött. Det här är nämligen inte ett mjöd som du vill dricka till något sött trots att det är sött, utan ett mjöd du använder för att få en söt kontrast mot andra smaker.
Heidrun, Nevada Alfalfa Blossom årgång 2003 får alltså bli månadens mjöd. Jag vill också nämna att det kommer vara det här mjödet som efter första januari kommer finnas kvar när årgångsbeteckningen för Alfalfa Blossom försvinner.
Jag har inte skrivit om detta ännu. Men det kommer att ske stora förändringar efter första januari, vad gäller pris och beställningsmöjligheter. Men jag väntar med att ta upp det till full till nästa inlägg.

Fortsätt läsa
3245 Hits
0 Kommentarer

Det Goda Köket

Imorgon börjar mässan Det Goda Köket, och Mjödhamnen kommer att ställa ut och har monternummer B10:07. För att kunna prova mjöd, eller andra alkoholhaltiga produkter på mässan så måste man köpa ett häfte dryckesbiljetter. Dessa köps vid entrén, och kostar 70 SEK för 5 biljetter + glas, och 50 SEK för enbart fem biljetter. Får man slut på biljetter så måste man gå tillbaka och köpa fler. Så om man kommit till mässan för att prova drycker föreslås att man passar på att köpa vädigt många biljetter på en gång.
Det är första gången som Mjödhamnen ställer ut på den här mässan, så det blir en intressant erfarenhet, och förhoppningsvis kan nya kontakter med några restauranger knytas.
Ett produktblad med nya priser som kommer att börja gälla från och med Januari nästa år kommer att delas ut, samt den nya informationsfoldern om mjöd. Mjödutbudet har inte förändrats sedan Öl & Whiskymässan, men ett nytt halvsött mjöd från Mountain Meadows, som heter Moonlight Magic är på ingång och kommer att komma någon gång under början av nästa år.
Till er som ska på mässan i helgen: Vi ses!

Fortsätt läsa
3234 Hits
0 Kommentarer

Systembolagets e-beställning äntligen igång

Nu går det att beställa från beställningssortimentet från Systembolagets hemsida. Dock är det ännu bara till butiker i Uppsala och Malmö som man kan beställa. Men även om man bor på annan ort kan det vara kul att gå in och titta hur det ser ut. Jag kommer givetvis inom snar framtid att länka från hemsidan till Mjödhamnens produkter.

Fortsätt läsa
2828 Hits
0 Kommentarer

Heidrun Meadery intresserade av svensk sorthonung

Heidrun Meadery som tillverkar de mousserande mjöd som Mjödhamnen importerar till Sverige, är intresserade av att göra mjöd på svensk sorthonung. Alla Heidruns mjöd är tillverkade av olika sorthonung, men hittills bara på amerikanska sådana (Apelsinblom, salvia, alfalfa och avokado är de varianter som hittills sålts i Sverige).

Om det är någon som är biodlare som läser det här som är intresserade av att olda sorthonung nästa vår, sommar eller höst, så vill jag väldigt gärna att ni kontaktar mig för vidare detaljer.

De sorters honung som främst är av intresse är sådan honung som är enkel att odla här, men svår att få tag på i Kalifornien.

Ljung, skog (gran), hallon och lind är av intresse (dock är det möjligt att jag redan har en kontakt för lindhonung, men hör av er i alla fall om ni vill odla lindhonung, då det är bra att ha många möjligheter inför säsången).

Klöver och Raps är inte intressant. Om ni har möjlighet att odla annan sorthonung förutom dessa, hör av er.

Fortsätt läsa
2654 Hits
0 Kommentarer

Systembolaget lägger upp STOR offertförfrågan på mjöd

Nästa sommar kommer att bli en intressant tid för mjöd. Systembolaget lägger upp en offertförfrågan på mjöd som är tidsbegränsad istället för volymsbegränsad. Detta betyder att det inte finns någon volymsbegränsning på hur mycket som säljs i butik på det mjöd som vinner offerten. Det kommer dessutom krävas en tillgång på minst 8000 flaskor, vilket borde betyda att det är ungefär så mycket som de tror kommer att gå åt. Vilket mjöd det kommer handla om är givetvis ännu inte klarlagt, men i vilket fall som helst så kommer det att bli det största som hänt hittills i Sverige vad gäller mjöd.

Fortsätt läsa
2938 Hits
0 Kommentarer

Informationsfolder om Mjöd

Inför mässan Det Goda Köket har jag gjort ett litet informationsblad om mjöd där jag försökt samla det vikitigaste för en nybörjare på mjöd som vill få lite koll. Om ni vill se det kan ni ladda ner det här.

Det Goda Köket är en matmässa i Älvsjö den 6-8 November som Mjödhamnen kommer att ställa ut på. Kontakta mig om ni är intresserad av biljetter.

Fortsätt läsa
2700 Hits
0 Kommentarer

Bloggen syns nu på indexsidan

Har fixat en del med hemsidan idag, och Mjödhamnenrelaterade blogginlägg kommer numera att synas under nyheter på huvudsidan.

Fortsätt läsa
3219 Hits
0 Kommentarer

Mjöd och Mölska, Sjätte Tunnans Mölska och Månadens Mjöd

Jag har ju utlovat att utnämna Månadens Mjöd varje månad, och tyckte att eftersom Sjätte Tunnans Mjöd (en mölska) vann ett hedersomnämnande under Stockholm Öl & Whiskymässa i slutet av förra månaden, så tyckte jag att det var lämpligt att det får bli den här månadens mjöd. Oktober är ju också en känd för sin Oktoberfest i Tyskland, så det är ju lite av en ölmånad, och då lämpar det sig att utnämna en mölska istället för ett mjöd.

Ingefäramölskan Sjätte Tunnans Mjöd, går dock idag enbart att få tag på hos just Sjätte Tunnan i dagsläget, men det kommer nog att bli ändring på det, kanske inte i år – då tillverkaren Helsinge Ångbryggeri i Söderhamn, Hälsingland, har fullt upp och inte klarar att hantera hur stira volymer som helst – men definitivt under nästa år.

Mölska är en väldigt god och intressant dryck, men den har ett sort problem i att dess namn ligger som en dold skugga av det betydligt mer välkända dryckesnamnet Mjöd. Mölska är ju den dryck som många av de som inte druckit mjöd tidigare tror är det som är mjöd, och det är ju också en form av mjöd, men väldigt olik de flesta andra mjöd, vilket gör det väldigt problematiskt att kalla det för mjöd, i sammanhang där det finns många olika sorters mjöd att välja på. Därför är det ur en marknadsföringssynvinkel oerhört viktigt, både för mjöd och mölska, att mölskan blir känd under sitt eget namn. När detta skett kommer folk ha betydligt bättre insikt i vilken form av honungsdryck de vill ha, när de efterfrågar den, och alla blir glada och lyckliga över det de får dricka. Tyvärr är det idag ganska lång väg dit, känns det som, då de mölskor som funnits i modern tid i Sverige hitills har marknadsfört sig som mjöd. Men i och med att mer mölska och mjöd kommer in på den svenska marknaden, så kommer det nog till slut att bli ordning på det hela. Frågan är bara hur länge det kommer att ta.

För er som inte smakat en riktig mölska (minst 20% honung i sockermängd) tidigare, så reckomenderar jag starkt att ni försöker ta er ner på Sjätte Tunnan om ni någon gång råkar vara i Gamla Stan. Det smakar i stort sätt som en öl, men lenare, och mer lättdrucken. I Sjätte Tunnans Mjöd, så känner man även tydligt ingefäratonerna, då den är kryddad med just detta. Som bäst då den är kall och nytappad.

Fortsätt läsa
3729 Hits
0 Kommentarer

JOHAN PIHL

 

Johanskogen