Mjödbloggen
Teckensnitts storlek: +

Mycket som händer

Det är otroligt mycket som händer i det här företaget just nu. Först och främst vill jag välkomna Henrik Piehl in i företaget. Henrik har sedan i Maj varit min främsta kontakt på restaurang Sjätte Tunnan i Galma Stan, men har mer och mer kommit att bli en partner i företaget.

Och ni kommer troligtivis i framtiden att se en hel del inlägg från honom på den här bloggen.

Vad händer mera då?

Stockholm Öl & Whisky mässa var en succé, med näst intill dubbel försäljning i jämförelse med förra året, och många som visade väldigt stort intresse. Samarbetet med Sjätte Tunnan fungerade väldigt bra, speciellt i det avseendet att mjöd och mölska kunde erbjudas på samma plats, vilket gjorde att vi hade något att erbjuda i stort sätt alla kunder. Självklart vandrade även en hel del potentiella större kunder förbi, och många visade intresse i att inköpa in mjöd till diverse tillställningar som de planerade.

Det verkar också som att mjöd mer och mer kommer att få ett erkännande i Sverige. Under mässan så anmälde sig Sjätte Tunnans mjöd (en mölska) sig till att tävla i kategorin övriga fatöl över 5.0% vol[det kan ha varit en annan % vol], dock så valde domarna att skapa en ny, egen kategori för drycken, som den vann guld i. Kategorin kallades ”Mjöd”, så det gäller bara att övertala dem att behålla den kategorin till nästa år, så kommer det finnas en mjödtävling att delta i, i Sverige. 

Även Systembolagets personal verkar tycka att det är dags att ge mjöd sin egen kategori. Jag träffade personen som är ansvarig för registrering av nya produkter i beställningssortimentet på mässan, och hon lovade att hon skulle slå ett slag för att mjöd skulle få sin egen kategorisering, då hon tyckte det var löjligt att det ligger under fruktviner.

Intresset från media är också oerhört stort, och minst två tidningar kommer troligtvis att göra ett större inslag om mjöd inom en inte allt för avägsen framtid.

Men den allra roligaste nyheten är nog att planerna för Svensk mjödproduktion börjat ta fart på allvar. Och det är inte omöjligt att det kommer att ske i mer än en del av landet. Just nu ser det ut som det kommer att ske på västkusten först. Men jag vill inte avslöja för mycket om detta ännu, då den resan fortfarande inte riktigt har börjat. Vi har säkert  5 eller 6 olika vägar vi skulle kunna gå.

Efter mässan har jag även hunnit vara med på ett matseminarium i Hälsingland som Mjödhamnen sponsrade genom att ge en flaska mjöd till alla föreläsare. Det var oerhört bra föreläsare från råvaruindustrin, samt några kända krögare, en lärare från matakademin, en bloggare, samt en vinodlare (som uppskattade mjöd väldigt mycket) och alla var väldigt nyfikna på sin present. Temat var främst lokal produktion av mat, så det kändes lite fel att vara där som importör. Men med lovord om att svensk produktion är på gång, samt lite Jadwiga till ost och ostkaka så kommer man långt.

Det är otroligt mycket som händer i det här företaget just nu. Först och främst vill jag välkomna Henrik Piehl in i företaget. Henrik har sedan i Maj varit min främsta kontakt på restaurang Sjätte Tunnan i Galma Stan, men har mer och mer kommit att bli en partner i företaget.

Och ni kommer troligtivis i framtiden att se en hel del inlägg från honom på den här bloggen.

Vad händer mera då?

Stockholm Öl & Whisky mässa var en succé, med näst intill dubbel försäljning i jämförelse med förra året, och många som visade väldigt stort intresse. Samarbetet med Sjätte Tunnan fungerade väldigt bra, speciellt i det avseendet att mjöd och mölska kunde erbjudas på samma plats, vilket gjorde att vi hade något att erbjuda i stort sätt alla kunder. Självklart vandrade även en hel del potentiella större kunder förbi, och många visade intresse i att inköpa in mjöd till diverse tillställningar som de planerade.

Det verkar också som att mjöd mer och mer kommer att få ett erkännande i Sverige. Under mässan så anmälde sig Sjätte Tunnans mjöd (en mölska) sig till att tävla i kategorin övriga fatöl över 5.0% vol[det kan ha varit en annan % vol], dock så valde domarna att skapa en ny, egen kategori för drycken, som den vann guld i. Kategorin kallades ”Mjöd”, så det gäller bara att övertala dem att behålla den kategorin till nästa år, så kommer det finnas en mjödtävling att delta i, i Sverige. 

Även Systembolagets personal verkar tycka att det är dags att ge mjöd sin egen kategori. Jag träffade personen som är ansvarig för registrering av nya produkter i beställningssortimentet på mässan, och hon lovade att hon skulle slå ett slag för att mjöd skulle få sin egen kategorisering, då hon tyckte det var löjligt att det ligger under fruktviner.

Intresset från media är också oerhört stort, och minst två tidningar kommer troligtvis att göra ett större inslag om mjöd inom en inte allt för avägsen framtid.

Men den allra roligaste nyheten är nog att planerna för Svensk mjödproduktion börjat ta fart på allvar. Och det är inte omöjligt att det kommer att ske i mer än en del av landet. Just nu ser det ut som det kommer att ske på västkusten först. Men jag vill inte avslöja för mycket om detta ännu, då den resan fortfarande inte riktigt har börjat. Vi har säkert  5 eller 6 olika vägar vi skulle kunna gå.

Efter mässan har jag även hunnit vara med på ett matseminarium i Hälsingland som Mjödhamnen sponsrade genom att ge en flaska mjöd till alla föreläsare. Det var oerhört bra föreläsare från råvaruindustrin, samt några kända krögare, en lärare från matakademin, en bloggare, samt en vinodlare (som uppskattade mjöd väldigt mycket) och alla var väldigt nyfikna på sin present. Temat var främst lokal produktion av mat, så det kändes lite fel att vara där som importör. Men med lovord om att svensk produktion är på gång, samt lite Jadwiga till ost och ostkaka så kommer man långt.

Korzenny
Ny logga

Kommentarer

 
Kommentarer saknas

JOHAN PIHL

 

Johanskogen