Mjödbloggen
Teckensnitts storlek: +

Mjöd och Mölska, Sjätte Tunnans Mölska och Månadens Mjöd

Jag har ju utlovat att utnämna Månadens Mjöd varje månad, och tyckte att eftersom Sjätte Tunnans Mjöd (en mölska) vann ett hedersomnämnande under Stockholm Öl & Whiskymässa i slutet av förra månaden, så tyckte jag att det var lämpligt att det får bli den här månadens mjöd. Oktober är ju också en känd för sin Oktoberfest i Tyskland, så det är ju lite av en ölmånad, och då lämpar det sig att utnämna en mölska istället för ett mjöd.

Ingefäramölskan Sjätte Tunnans Mjöd, går dock idag enbart att få tag på hos just Sjätte Tunnan i dagsläget, men det kommer nog att bli ändring på det, kanske inte i år – då tillverkaren Helsinge Ångbryggeri i Söderhamn, Hälsingland, har fullt upp och inte klarar att hantera hur stira volymer som helst – men definitivt under nästa år.

Mölska är en väldigt god och intressant dryck, men den har ett sort problem i att dess namn ligger som en dold skugga av det betydligt mer välkända dryckesnamnet Mjöd. Mölska är ju den dryck som många av de som inte druckit mjöd tidigare tror är det som är mjöd, och det är ju också en form av mjöd, men väldigt olik de flesta andra mjöd, vilket gör det väldigt problematiskt att kalla det för mjöd, i sammanhang där det finns många olika sorters mjöd att välja på. Därför är det ur en marknadsföringssynvinkel oerhört viktigt, både för mjöd och mölska, att mölskan blir känd under sitt eget namn. När detta skett kommer folk ha betydligt bättre insikt i vilken form av honungsdryck de vill ha, när de efterfrågar den, och alla blir glada och lyckliga över det de får dricka. Tyvärr är det idag ganska lång väg dit, känns det som, då de mölskor som funnits i modern tid i Sverige hitills har marknadsfört sig som mjöd. Men i och med att mer mölska och mjöd kommer in på den svenska marknaden, så kommer det nog till slut att bli ordning på det hela. Frågan är bara hur länge det kommer att ta.

För er som inte smakat en riktig mölska (minst 20% honung i sockermängd) tidigare, så reckomenderar jag starkt att ni försöker ta er ner på Sjätte Tunnan om ni någon gång råkar vara i Gamla Stan. Det smakar i stort sätt som en öl, men lenare, och mer lättdrucken. I Sjätte Tunnans Mjöd, så känner man även tydligt ingefäratonerna, då den är kryddad med just detta. Som bäst då den är kall och nytappad.

Jag har ju utlovat att utnämna Månadens Mjöd varje månad, och tyckte att eftersom Sjätte Tunnans Mjöd (en mölska) vann ett hedersomnämnande under Stockholm Öl & Whiskymässa i slutet av förra månaden, så tyckte jag att det var lämpligt att det får bli den här månadens mjöd. Oktober är ju också en känd för sin Oktoberfest i Tyskland, så det är ju lite av en ölmånad, och då lämpar det sig att utnämna en mölska istället för ett mjöd.

Ingefäramölskan Sjätte Tunnans Mjöd, går dock idag enbart att få tag på hos just Sjätte Tunnan i dagsläget, men det kommer nog att bli ändring på det, kanske inte i år – då tillverkaren Helsinge Ångbryggeri i Söderhamn, Hälsingland, har fullt upp och inte klarar att hantera hur stira volymer som helst – men definitivt under nästa år.

Mölska är en väldigt god och intressant dryck, men den har ett sort problem i att dess namn ligger som en dold skugga av det betydligt mer välkända dryckesnamnet Mjöd. Mölska är ju den dryck som många av de som inte druckit mjöd tidigare tror är det som är mjöd, och det är ju också en form av mjöd, men väldigt olik de flesta andra mjöd, vilket gör det väldigt problematiskt att kalla det för mjöd, i sammanhang där det finns många olika sorters mjöd att välja på. Därför är det ur en marknadsföringssynvinkel oerhört viktigt, både för mjöd och mölska, att mölskan blir känd under sitt eget namn. När detta skett kommer folk ha betydligt bättre insikt i vilken form av honungsdryck de vill ha, när de efterfrågar den, och alla blir glada och lyckliga över det de får dricka. Tyvärr är det idag ganska lång väg dit, känns det som, då de mölskor som funnits i modern tid i Sverige hitills har marknadsfört sig som mjöd. Men i och med att mer mölska och mjöd kommer in på den svenska marknaden, så kommer det nog till slut att bli ordning på det hela. Frågan är bara hur länge det kommer att ta.

För er som inte smakat en riktig mölska (minst 20% honung i sockermängd) tidigare, så reckomenderar jag starkt att ni försöker ta er ner på Sjätte Tunnan om ni någon gång råkar vara i Gamla Stan. Det smakar i stort sätt som en öl, men lenare, och mer lättdrucken. I Sjätte Tunnans Mjöd, så känner man även tydligt ingefäratonerna, då den är kryddad med just detta. Som bäst då den är kall och nytappad.

Mycket som händer
Bloggen syns nu på indexsidan

Kommentarer

 
Kommentarer saknas

JOHAN PIHL

 

Johanskogen