Mjödbloggen
Teckensnitts storlek: +

Mjöd avslöjar honungens nyansrikedom

Väldigt mycket har hänt sedan jag skrev här senast. Det har inte funnits tid, och bloggen är ganska osynlig, så den har blivit bortprioriterade. Det är nästan så att det inte funnits tid att rapportera, de större nyheterna.

Men jag känner ett visst behov ibland av att skriva av mig lite, och eftersom jag har det här utrymmet kan jag ju göra det. Jag vill skriva lite om vad jag lärt mig om hur pass fantastiskt mjöd är, nu när alla de över 30 mjöd som vi gjort sedan November 2010 börjat bli färdiga.

Att mjöd var fantastiskt, visste jag redan innan, annars hade jag aldrig startat det här företaget, men den otroliga nyansrikedom som finns dold hos mjöd (eller snarare i honung, för i mjöd är den inte alls dold!) är något som kanske inte ens går att ana tills man gjort just en sådan expedition som vi gjort.

Många har uppfattningen att svensk honung (även i honungsbranchen) är relativt homogen. Så är inte alls fallet! Nästan all honung vi använt oss av har visat sig vara totalt annorlunda, i alla fall när den blev till mjöd! Till och med honung som enligt pollenanalys verkar snarlik, har när den förvandlats till mjöd enligt exakt samma process, visat sig smaka totalt annorlunda. I April kommer vi lansera ett mjöd på uppländsk honung med vitklöver och hallon som största drag, samt ett annat på sörmlänsk honung med vitklöver och hallon som största drag, och det finns inte en själ som skulle kunna förväxla deras smakbild.

En annan sak vi märkt, som tydligör honungens betydelse ännu mer, är vilka av de mjöd vi gjort som är mest lik varandra, nämligen de där vi använt exakt samma honung, men på något sätt ersatt vattnet, med t.ex päronmust eller björksav! Med andra ord, det är mycket, mycket, mindre relevant om du använder vatten, björksav eller päronmust än vilken sorts honung du använder.

Bevisen kommer finnas att köpa, för den som tvivlar.

Väldigt mycket har hänt sedan jag skrev här senast. Det har inte funnits tid, och bloggen är ganska osynlig, så den har blivit bortprioriterade. Det är nästan så att det inte funnits tid att rapportera, de större nyheterna.

Men jag känner ett visst behov ibland av att skriva av mig lite, och eftersom jag har det här utrymmet kan jag ju göra det. Jag vill skriva lite om vad jag lärt mig om hur pass fantastiskt mjöd är, nu när alla de över 30 mjöd som vi gjort sedan November 2010 börjat bli färdiga.

Att mjöd var fantastiskt, visste jag redan innan, annars hade jag aldrig startat det här företaget, men den otroliga nyansrikedom som finns dold hos mjöd (eller snarare i honung, för i mjöd är den inte alls dold!) är något som kanske inte ens går att ana tills man gjort just en sådan expedition som vi gjort.

Många har uppfattningen att svensk honung (även i honungsbranchen) är relativt homogen. Så är inte alls fallet! Nästan all honung vi använt oss av har visat sig vara totalt annorlunda, i alla fall när den blev till mjöd! Till och med honung som enligt pollenanalys verkar snarlik, har när den förvandlats till mjöd enligt exakt samma process, visat sig smaka totalt annorlunda. I April kommer vi lansera ett mjöd på uppländsk honung med vitklöver och hallon som största drag, samt ett annat på sörmlänsk honung med vitklöver och hallon som största drag, och det finns inte en själ som skulle kunna förväxla deras smakbild.

En annan sak vi märkt, som tydligör honungens betydelse ännu mer, är vilka av de mjöd vi gjort som är mest lik varandra, nämligen de där vi använt exakt samma honung, men på något sätt ersatt vattnet, med t.ex päronmust eller björksav! Med andra ord, det är mycket, mycket, mindre relevant om du använder vatten, björksav eller päronmust än vilken sorts honung du använder.

Bevisen kommer finnas att köpa, för den som tvivlar.

Ny hemsida
Systembolaget förbjuder våra cirkeldiagram

Kommentarer 4

 
Guest - Ing-Marie den fredag, 02 mars 2012 23:29

Intressant och underligt ! Vad kan det bero på ?? Är smakerämnen i honung så otroligt starka eller vad kan det bero på ?

Intressant och underligt ! Vad kan det bero på ?? Är smakerämnen i honung så otroligt starka eller vad kan det bero på ?
Guest - Ing-Marie den fredag, 02 mars 2012 23:30

Intressant och underligt ! Vad kan det bero på ?? Är smakerämnen i honung så otroligt starka eller vad kan det bero på ?

Intressant och underligt ! Vad kan det bero på ?? Är smakerämnen i honung så otroligt starka eller vad kan det bero på ?
Guest - Jaz den onsdag, 23 januari 2013 21:52

http://www.mjodhamnen.se/index.php?option=com_content&view=article&id=241:mjoed-fran-vaesterbotten&catid=4:nyheter&Itemid=5

Är det så att ni samarbetar med Nicke från skogsnicke AB som var med i kvällens uppdrag granskning som handlade om mäniskohandel?

http://www.mjodhamnen.se/index.php?option=com_content&view=article&id=241:mjoed-fran-vaesterbotten&catid=4:nyheter&Itemid=5 Är det så att ni samarbetar med Nicke från skogsnicke AB som var med i kvällens uppdrag granskning som handlade om mäniskohandel?
Guest - Jaz den onsdag, 23 januari 2013 21:54

http://www.mjodhamnen.se/index.php?option=com_content&view=article&id=241:mjoed-fran-vaesterbotten&catid=4:nyheter&Itemid=5

Är det så att ni samarbetar med Nicke från skogsnicke AB som var med i kvällens uppdrag granskning som handlade om mäniskohandel?

http://www.mjodhamnen.se/index.php?option=com_content&view=article&id=241:mjoed-fran-vaesterbotten&catid=4:nyheter&Itemid=5 Är det så att ni samarbetar med Nicke från skogsnicke AB som var med i kvällens uppdrag granskning som handlade om mäniskohandel?

JOHAN PIHL

 

Johanskogen