English version

 

26-29 Augusti 2021

 

 
Odinsborgs mjödfestival arrangeras av oss på Mjödhamnen. Detta är en festival i historisk anda och är den första festivalen i Sverige som inriktar sig primärt på mjöd, men bjuder självklart även på andra drycker, honung av alla slag, mat och hantverk.
Årets festival kommer äga rum inuti Odinsborg på övervåningen i vikingarummet. Festivalens huvudsyfte är att visa upp mjödets magiska värld, men festen blir pga. covid-19 lite annorlunda. Istället för ett öppet hus håller våra fantastiska anställda på Mjöd Nörd, mjödprovningar på löpande band och det kommer att finnas både förköpsbiljetter och drop-in, i mån av plats.
 
Förutom försäljning av mjöd så kommer det att finnas honung till salu, både lokalproducerad och honung från olika delar av världen, och förhoppningsvis några försäljare.
Det kommer också ske matlagning utomhus i form av grillning eller liknande, beroende på vad vädret tillåter.
Vi hoppas även att vår mjödbuss kommer på plats.
Som alltid vid Odinsborgs mjödfestival bjuds på underhållning och kanske även en hemlig gästartist!
Vi hoppas på många spontana utspel utöver detta och har hört rykten om att vikingar kan komma att dyka upp under lördagen...

 

 

 

 

Program: 

 

Fredag

16.00

19.00

 

Lördag

14.00

18.00

21.00 - Late night special

 

Söndag

15.00

 

 

 

 

 

Om platsen: Gamla Uppsala är den plats i Sverige som redan tidigt ansetts som ett politiskt och religiöst centrum, och ansågs som så genom både vendeltid och vikingatid.  De imponerande, men mystiska, kungshögarna är belägna här. Man tror att de är gravar åt förhistoriska kungar, men enligt legenden så vilar gudarna Tor, Oden och Freja i dem.

 

 

Ifall man är ny till mjöd, vilket många fortfarande är, bör man först och främst veta att mjöd är en jäst dryck med honung som bas. Traditionellt mjöd  är gjort av enbart honung och vatten. Det kan vara både helt torrt och till och med lite krispigt som ett vitt vin, eller supersött som dessertvin och alla lägen mittemellan.  På det stora hela är mjöd blommigare och lenare i jämförelse med vin. Vissa mjöd är helt otroligt lena.

I forntiden så var ordet mjöd och medicin detsamma.

Det finns utöver detta massvis av variationer av mjöd som inkluderar alla möjliga ingredienser förutom honung. Vanligast är kanske små mängder frukt, bär eller kryddor, men ibland ersätts vattnet helt och hållet av t.ex. björksav eller blåbärsmust. Det finns också möjligheten att tillverka Mölska, vilken är gjord av både malt och honung och liknar öl mer än vin.                                             I princip är möjligheterna oändliga och då har man inte ens gått in på variationen i honung, vilken är en kategori för sig och ofta faktiskt tydligare i mjöd än i ren honung.

Odinsborg: är ett värdshus som byggdes i mitten av 1800-talet. På den tiden romantiserades Vikingatiden oerhört mycket. Och att dricka mjöd vid Odinsborg eller ovanpå kungshögarna blev ett mode. Odinsborg har ända sedan dess varit öppet för allmänheten och fortsatt att servera mjöd. Överlag så har dock inte kvalitén av mjöd har dock inte varit särskilt bra under 1900-talet, och då ryktet och prestigen kring mjöd på många sätt förstörts har tyvärr detsamma gällt även Odinsborg. Men nu när Mjödhamnen tar kontroll över mjödserveringen på Odinsborg så har kvalitén på mjöd blivit betydligt bättre. Vi hoppas att än en gång kunna ta mjödet tillbaka till en dryck som älskas, avnjuts och anses som en delikatess utan like, precis som det gjordes i forntida Skandinavien.