Click here for information in English

Mjödhamnen intar Odinsborg (20-29 Juli, 2018) är en festival i Gamla Uppsala arrangerad av Mjödhamnen, Sveriges största mjödtillverkare. Det är en festival primärt i mjödets tecken, men också av andra lokala drycker, honung, historia och hantverk. Det är den första festivalen i Sverige  att fokusera primärt på mjöd.

Om platsen: Gamla Uppsala är den plats i Sverige som tidigast ansetts som ett politiskt och religiöst centrum, och ansågs som så genom både vendeltid och vikingatid.  De imponerande, men mystiska, kungshögarna är belägna här. Man tror att de är gravar åt förhistoriska kungar, men enligt legenden så vilar gudarna Tor, Oden och Freja i dem.

Odinsborg: är ett värdshus som byggdes i mitten av 1800-talet. På den tiden romantiserades Vikingatiden oerhört mycket. Och att dricka mjöd vid Odinsborg eller ovanpå kungshögarna blev ett mode. Odinsborg har ända sedan dess varit öppet för allmänheten och fortsatt att servera mjöd. Kvalitén av mjöd har dock inte varit särskilt bra överlag under 1900-talet, varför ryktet och prestigen kring mjöd på många sätt förstörts och detsamma gällde tyvärr Odinsborg. Men nu när Mjödhamnen tar kontroll över mjödserveringen på Odinsborg kommer nivån på mjöd vara något helt annat. Vi hoppas att än en gång kunna ta mjödet tillbaka till en dryck som älskas, avnjuts och anses som en delikatess utan like, precis som det gjordes i forntida Skandinavien.

Om mjöd: Ifall man är ny till mjöd, vilket många fortfarande är, bör man först och främst veta att mjöd är en jäst dryck gjord av honung. Honungsvin är ett enkelt sätt att beskriva det på. Traditionellt mjöd  är gjort av enbart honung och vatten. Det kan vara både helt torrt och till och med lite krispigt som ett vitt vin, eller supersött som dessertvin och alla lägen mittemellan.  På det stora hela är mjöd blommigare och lenare i jämförelse med vin. Vissa mjöd är helt otroligt lena. I urtiden så var ordet mjöd och medicin detsamma.

Det finns utöver detta massvis av variationer av mjöd som inkluderar alla möjliga ingredienser förutom honung. Vanligast är kanske små mängder frukt, bär eller kryddor, men ibland ersätts vattnet helt och hållet av t.ex. björksav eller bläbärsmust. Det finns också möjligheten att tillverka mölska, vilken är gjord av både malt och honung och liknar oftast mer öl än vin. I princip är möjligheterna oändliga och då har man inte ens gått in på variationen i honung, vilken också är oändlig och ofta faktiskt tydligare i mjöd än i ren honung.

Festivalen:  Festivalens huvudsyfte är att visa besökarna mjödets fantastiska värld. Mjödhamnen kommer självklart ha sin gula buss med mobil jäsanläggning på plats och ha blivande lokala mjöd i jästankarna. Mjödhamnen kommer servera ett urval av mellan 20 och 30 olika mjöd och mölskor. De flesta kommer vara egenproducerade, men det kommer också finnas polska, danska, amerikanska och engelska mjöd.  Vi kommer dessutom bjuda in andra svenska mjödproducenter, så att det hela blir mjödfestival på riktigt. Förutom mjödtillverkare hade vi tänkt bjuda in de mest kreativa öl-bryggerierna i Uppsala-trakten och kanske någon spritmakare, så att det verkligen ska finnas något för alla. Det kommer gå att köpa dryckesbiljetter både för smakprov (30 SEK) och för fullstor servering (90 SEK) som sedan kan användas för att lösa in drycker i de olika barerna utanför Odinsborg. Intill kommer det finnas en liten marknad där det kommer finnas olika sorters honung från Sverige och nordeuropa. Vi hoppas att även kunna fylla marknaden med lite olika hantverkare som säljer historiskt hantverk, mathantverk och andra föremål. Det kommer även att grillas utanför Odinsborg och finnas gott om sittplatser att sitta och äta både utomhus och inomhus. Den exkata menyn kommer annonseras efter att den fullt ut bestämts. Marknaden kommer främst ha öppet dagtid, medan dryckestorget främst kommer ha öppet kvällstid.

På Fredagar och Lördagar kommer vi även satsa på att ha underhållning i form av musik och uppträdanden på en scen placerad precis intill dryckestorget. Under vardagarna kan scenen användas för andra syften såsom provsmakningar riktade till alla närvarande,  föreläsningar om mjöd, annan dryck, honung, biodling, historia eller kanske något helt annat. Närmare festivalen kommer ett mer detaljerat schema lanseras för vad som kommer ske på scenen.

Program:

Fredag 20 Juli

Marknad  med Honung & Hantverk 11-17

Dryckestorg med underhållning 15-23

Lördag 21 Juli

Marknad med Honung & Hantverk 11-17

Dryckestorg med underhållning 15-23

Söndag 22 Juli

Marknad med Honung & Hantverk 11-17

Dryckestorg 15-21

Måndag 23 Juli

Öppet Hus för Biodlare 11 - 14

Dryckestorg 11-20

Tisdag 24 Juli

Dryckestorg 11-20

Onsdag 25 Juli

Dryckestorg 11-20

Torsdag 26 Juli

 

Dryckestorg 11-20

Fredag 27 Juli

Dryckestorg med underhållning 11-21

Lördag 28 Juli

Dryckestorg med underhållning 11-23

Söndag 29 Juli

Dryckestorg 11-20

Karta över området