English version

17-21 Juli 2019

Odinsborgs mjödfestival arrangeras av oss på Mjödhamnen och är den första festivalen i Sverige som fokuserar primärt på mjöd. Detta är en festival i historisk anda som inriktar sig primärt på mjöd men har självklart även andra drycker, honung av alla slag, mat och hantverk.

Festivalens huvudsyfte är att visa besökarna mjödets fantastiska värld. Mjödhamnen kommer självklart ha sin bryggeribuss med mobil jäsnings anläggning på plats och det kommer att ske visningar inne i den för dom som är lite extra bryggar nördiga.

Utöver Mjödhamnens eget urval så kommer det även att serveras polska, danska, amerikanska och engelska mjöd.  Vi kommer dessutom bjuda in andra svenska mjödproducenter, så att det blir en riktigt internationell mjödfestival för alla smaker. Förutom mjödtillverkare hade vi tänkt bjuda in de mest kreativa öl-bryggerierna i Stockholms-trakten och kanske någon spritmakare, så att det verkligen ska finnas något för alla.

Dryckesbiljetter finns att köpa för både smakprov och för fullstor servering, som sedan även kan användas för att lösa in mot törstsläckare i de olika barerna utanför Odinsborg. Det kommer även att finnas en liten marknad där det kommer att biodlare med olika sorters honung från hela Sverige och Europa, vi hoppas att även kunna fylla marknaden med olika historiska hantverkare, mathantverk och andra föremål.

Mat kommer att serveras inomhus i Stora salarna och det finns självklart gott om sittplatser att sitta och äta både utomhus och inomhus. Den exakta menyn kommer annonseras efter att den fullt ut bestämts. Marknaden kommer främst ha öppet dagtid, medan dryckestorget främst kommer ha öppet kvällstid.

 

 

Preliminärt Program:

Onsdag 17 Juli

Marknad  med Honung & Hantverk 11-17

Dryckestorg med underhållning 15-23

Torsdag 18 Juli

Marknad med Honung & Hantverk 11-17

Dryckestorg med underhållning 15-23

Fredag 19 Juli

Marknad med Honung & Hantverk 11-17

Dryckestorg 15-21

Lördag 20 Juli

Öppet Hus för Biodlare 11 - 14

Dryckestorg 11-20

Söndag 21 Juli

Dryckestorg 11-20

 

Om platsen: Gamla Uppsala är den plats i Sverige som redan tidigt ansetts som ett politiskt och religiöst centrum, och ansågs som så genom både vendeltid och vikingatid.  De imponerande, men mystiska, kungshögarna är belägna här. Man tror att de är gravar åt förhistoriska kungar, men enligt legenden så vilar gudarna Tor, Oden och Freja i dem.

 

 

Ifall man är ny till mjöd, vilket många fortfarande är, bör man först och främst veta att mjöd är en jäst dryck med honung som bas. Traditionellt mjöd  är gjort av enbart honung och vatten. Det kan vara både helt torrt och till och med lite krispigt som ett vitt vin, eller supersött som dessertvin och alla lägen mittemellan.  På det stora hela är mjöd blommigare och lenare i jämförelse med vin. Vissa mjöd är helt otroligt lena.

I forntiden så var ordet mjöd och medicin detsamma.

Det finns utöver detta massvis av variationer av mjöd som inkluderar alla möjliga ingredienser förutom honung. Vanligast är kanske små mängder frukt, bär eller kryddor, men ibland ersätts vattnet helt och hållet av t.ex. björksav eller blåbärsmust. Det finns också möjligheten att tillverka Mölska, vilken är gjord av både malt och honung och liknar öl mer än vin.                                             I princip är möjligheterna oändliga och då har man inte ens gått in på variationen i honung, vilken är en kategori för sig och ofta faktiskt tydligare i mjöd än i ren honung.

Odinsborg: är ett värdshus som byggdes i mitten av 1800-talet. På den tiden romantiserades Vikingatiden oerhört mycket. Och att dricka mjöd vid Odinsborg eller ovanpå kungshögarna blev ett mode. Odinsborg har ända sedan dess varit öppet för allmänheten och fortsatt att servera mjöd. Överlag så har dock inte kvalitén av mjöd har dock inte varit särskilt bra under 1900-talet, och då ryktet och prestigen kring mjöd på många sätt förstörts har tyvärr detsamma gällt även Odinsborg. Men nu när Mjödhamnen tar kontroll över mjödserveringen på Odinsborg så har kvalitén på mjöd blivit betydligt bättre. Vi hoppas att än en gång kunna ta mjödet tillbaka till en dryck som älskas, avnjuts och anses som en delikatess utan like, precis som det gjordes i forntida Skandinavien.

 

 

Karta över området