johnsolrosor

Mjödbärande Bil

Sedan idén kläcktes i början av 2010, har Expedition Lokalt Mjöd varit fokus i Mjödhamnens verksamhet. Målet var att ha lokalproducerat mjöd i flera olika delar av Sverige.

I praktiken innebär det att vi i en buss, inredd för att på ett kontrollerat, effektivt, och variationsrikt sätt kunna jäsa massor med olika sorters mjöd, med bästa möjliga resultat.

En transport buss köptes in och inreddes med bl.a. tre isolerade rostfria 1000 liters tankar, ett avancerat kylsystem, blandkärl för mjödmust, kraftig hygienisk pump för att klara honung, varmvattenberedare, värmefläktar, fruktpress, ångkokare och laboratorieutrustning för att på plats kunna analysera produktionsprocess och kvalitet samt tvättställ, interna tak och väggar helt i rostfritt stål, en stryktålig våtrumsmatta, intag för vatten med värmeslinga för vinterhalvåret, ett flexibelt avloppssystem, GPS-larm, en bo del som är som en husbil, övervakningskamera, mobilt internet och mycket annat.

Från basen i Hällefors utanför Grythyttan har expedition lokalt mjöd sedan dess gjort nedslag hos många av Sveriges biodlare, från Skåne i söder till Västerbotten i norr.

Här kan du även läsa om alla platser vi varit på hittills.